fbpx

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2019, και διεξήχθη με τη συμμετοχή της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Harvard.

Πάρα πολλές έρευνες πριν τη συγκεκριμένη, έχουν αναδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της αποτρί χωσης με laser. H αποτρί χωση με laser στηρίζεται στην «επιλεκτική φωτοθερμόλυση» που πρώτοι εισήγαγαν ως έννοια οι Anderson και Parrish, η οποία λειτουργεί καταστρέφοντας τον θύλακα της τρί χας στοχεύοντας στην μελανίνη της, χωρίς να προκαλεί βλάβη στο δέρμα.

Τα μήκη κύματος που απορροφά η μελανίνη είναι μεταξύ 600nm και 1100nm. Υπάρχουν διάφορα ήδη laser που χρησιμοποιούνται για αποτρί χωση , όπως τα διοδικά (800 – 810nm), nd:yag (1094), ο αλεξανδρίτης (755nm) κ.α.

Ο αλεξανδρίτης (755nm) είναι η πρώτη επιλογή όταν στοχεύουμε στον θύλακα της τρίχας , αφού προβάλλεται ως η αποτελεσματικότερη λύση, ειδικά για δέρματα με φωτότυπους (Ι – ΙΙΙ).

Η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη σε διάστημα 8 ετών σε 2 κλινικές αποτρί χωσης με laser (Ίνσμπουργκ, Αυστρία και Βαρκελώνη, Ισπανία ), συμμετεί χαν 948 άτομα (902 γυναίκες και 46 άνδρες) με μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη (οι ηλικιακές ομάδες ήταν μεταξύ 24 ως και 46 ετών).
Όλα τα άτομα που συμμετεί χαν στην έρευνα δεν εί χαν ξανακάνει αποτρί χωση με laser και ο φωτότυπος του δέρματος τους ήταν I – IV.

Από την έρευνα αποκλείστηκαν γυναίκες σε εγκυμοσύνη, θηλάζουσες μητέρες και άτομα υπό φαρμακευτική αγωγή σε ουσίες που προκαλούν φωτοευαισθησία π.χ. ισοτρετινοϊνη.

Όλα τα άτομα έπρεπε να αποφύγουν το μαύρισμα καθώς και κάθε άλλη μέθοδο ριζικής αποτρί χωσης (π.χ. κερί, τσιμπιδάκι κτλ). Η περιοχή ξυριζόταν μέσα σε 48 ώρες πριν από κάθε συνεδρία.

Σε όλα τα άτομα χρησιμοποιήθηκε laser αλεξανδρίτης και ψυκτικός μηχανισμός (cryo-6) για την προστασία της επιδερμίδας. Μετά από κάθε συνεδρία, η περιοχή που δέχθηκε την θεραπεία, παρουσίαζε ερύθημα για περίπου 24 ώρες. Απαραί τητη κρί θηκε η αποφυγή στην έκθεση στον ήλιο και η ηλιοθεραπεία για τις 3 επόμενες εβδομάδες.

Οι περιοχές του σώματος στις οποίες εφαρμόστηκε οι θεραπεία ήταν οι ακόλουθες, πρόσωπο, μπικί νι, μασχάλες, πόδια, χέρια, στήθος. Για κάθε περιστατικό χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές ρυθμίσεις/παράμετροι κατά την θεραπεία, ανάλογα με τη φυσιολογί α του δέρματος, της τρί χας καθώς και της κατά περίπτωση πάσχουσας περιοχής.

Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων, σε αντίθεση με παλαιότερες έρευνες, έγινε σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, μετά και την τελευταία θεραπεία. Με μία δεύτερη επανεκτίμηση του αποτελέσματος στα 8 χρόνια.

To 90% των γυναικών που δέχθηκαν τη θεραπεία στις μασχάλες παρουσίασε μείωση της τριχοφυίας κατά 75 – 95%. Αντίστοιχα το ίδιο αποτέλεσμα παρουσίασαν το 82% των γυναικών στο μπικίνι και 79% των γυναικών στα πόδια.

Τα άτομα που συμμετεί χαν στην έρευνα δήλωσαν ευχαριστημένα με το αποτέλεσμα δηλώνοντας πως στις μασχάλες και στο μπικί νι εί δαν τα καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο η μεγαλύτερη απόκλιση, όσον αφορά την ικανοποίηση των πελατών παρατηρήθηκε για την περιοχή του προσώπου. Αυτό συνέβη για 2 λόγους, πρώτον γιατί  στο πρόσωπο όπου υπάρχει χνούδι δεν εφαρμόστηκε η θεραπεί α και δεύτερον η όποια τρίχα μπορεί να έχει απομεί νει, εί ναι πιο εμφανής σε σχέση με άλλα σημεία του σώματος.

Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται πως η αποτρίχωση με laser αλεξανδρίτη αποτελεί τόσο μία ασφαλή , αλλά και εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο αποτρίχωσης, με σημαντικά και ΜΟΝΙΜΑ αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πολύ σημαντικό κατά την πρώτη ενημερωτική επίσκεψη ενός πελάτη, να του παρουσιάζονται οι αληθινές προσδοκίες που πρέπει να έχει για το αποτέλεσμα. Η αποτρίχωση με το laser έχει μόνιμα αποτελέσματα σε βαθμό άνω του 75%, αλλά πιθανότητα να μην εξαλειφθεί σε ποσοστό 100% σε όλες τις υπό θεραπεία περιοχές.

 

*Ολόκληρα τα στοιχεία της έρευνας μπορείτε να τα βρείτε στο PubMed (US National Library of Medicine National Institutes of Health)

Evaluation of Safety and Efficacy of Laser Hair Removal With the Long-Pulsed 755 nm Wavelength Laser: A Two-Center Study With 948 Patients.

Russe E1,2, Purschke M3, Herold M1, Sakamoto FH3, Wechselberger G2, Russe-Wilflingseder K1.
Center for Plastic Surgery and Lasers in Surgery and Medicine, Plastische Chirurgie und Laserzentrum Innsbruck, Innsbruck, 6020, Austria.

Department of Plastic and Reconstructive Surgery, Hospital of the Barmherzige Brüder, Teaching Hospital of the Paracelsus Medical University Salzburg, 5020, Salzburg, Austria.

Wellman Center for Photomedicine, Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School, Boston, Massachusetts.

Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος  αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών του και προστατεύεται από την εθνική και διεθνή νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ